Ποια συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης;
Η μείωση των λιπιδίων και η διατήρηση της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Τι γίνεται όμως όταν οι εξετάσεις μας δείχνουν ανεβασμένες τιμές;
Στις καθιερωμένες γενικές εξετάσεις συνήθως μετρούνται τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης, της LDL (χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης), της αποκαλούμενης «κακής χοληστερόλης» αλλά και της HDL (υψηλής πυκνότητας χοληστερόλης) ή αλλιώς «καλής χοληστερόλης». Η HDL φαίνεται να προστατεύει από τις βλάβες στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρυνση, ενώ η LDL όταν είναι πολύ αυξημένη σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τι κάνουμε λοιπόν όταν οι τιμές αυτές αρχίζουν να αυξάνονται και να ξεπερνούν τα φυσιολογικά επίπεδα; Μπορούμε να βοηθήσουμε με φυσικό τρόπο τον οργανισμό μας να ανακάμψει, πριν οδηγηθούμε στην φαρμακευτική αντιμετώπιση του προβλήματος;
Εκτός από τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών μας και την ένταξη σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν κάποια φυσικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Φυτοστερόλες: Οι φυτοστερόλες αποτελούν συστατικά των φυτικών μεμβρανών που έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την απορρόφηση της ενδογενούς και εξωγενούς χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερίνης και κατ’ επέκταση τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η πρόσληψη φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ορού, αναστέλλοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο. Σε πολυάριθμες μελέτες, σε ημερήσιες δόσεις 800mg-1000mg φυτικών στερολών παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) υποστηρίζοντας την πρόσληψη φυτικών στερολών για τη μείωση της χοληστερόλης, έχει δηλώσει ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με μέτρια ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 800mg.
Εκχύλισμα red yeast rice (Monacolin-K): Το εκχύλισμα red yeast rice είναι το προϊόν ζύμωσης της μαγιάς Monascus purpureous σε ρύζι. Περιέχει ενώσεις που είναι γνωστές ως μονακολίνες, όπως η μονακολίνη-Κ, η οποία σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης και μπορεί να αναστείλει την παραγωγή χοληστερόλης στο σώμα. Πολλές κλινικές δοκιμές αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της μονακολίνης-K του red yeast rice στη μείωση της χοληστερόλης, όπου παρατηρείται σημαντική μείωση τόσο της LDL, όσο και της ολικής χοληστερόλης.
Προβιοτικά: Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά βακτήρια λακτοβάκιλλοι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης μέσω της ικανότητάς τους να απομακρύνουν τη χοληστερόλη μέσα στο σώμα. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 33 κλινικών δοκιμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά αποτελούν χρήσιμη πρωτοβάθμια πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης.
Ιδιαίτερα τα στελέχη λακτοβακίλλων L. rhamnosus και L. bulgaricus, έχει αποδειχθεί ότι μεταβολίζουν τη χολή στο έντερο, έτσι αυτή δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό όπως συνήθως, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός βασίζεται στα αποθέματα χοληστερόλης του για να παράγει νέα χολή.
Βιβλιογραφικές αναφορές
1. Eur J Lipid Sci Technol. 2003;105:171-85.
2. J Nutr. 2009 Feb;139(2):271-84.
3. EFSA J. 2010;8(10):1813, 2011;9:2304.
4. Chin Med. 2006 Nov 23;1:4.
5. Am J Clin Nutr. 1999 Feb;69(2):231-6.
6. Eur J Endocrinol. 2005 Nov;153(5):679-86.
7. Ann Intern Med. 2009 Jun 16;150(12):830-9.
8. Int. J. Mol. Sci. 2010, 11, 2499-2522.
9. PLoS One. 2015 Oct 16;10(10):e0139795.
10. Nutr Res. 2013 Aug;33(8):622-8.
11. The Scientific World Journal.2014.
12. Ann Intern Med. 2009 Jun 16;150(12):830-9.
13. Am J Cardiol. 2010 Jan 15;105(2):198-204.