Vitalife Blog

Προβιοτικά: Οι σύμμαχοι των καλοκαιρινών διακοπών μας

18/07/2023
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]

Πολλοί από εμάς σχεδιάζουμε με ανυπομονησία τις διακοπές μας, προσβλέποντας σε ημέρες γεμάτες ξεκούραση, περιπέτεια και χαλάρωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε τη σημασία της διατήρησης της καλής υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ένας τρόπος για να υποστηρίξουμε την καλή υγεία και ευεξία μας είναι να εντάξουμε τα προβιοτικά στην καλοκαιρινή μας ρουτίνα.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που παρέχουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια, που συχνά αναφέρονται ως "φιλικά" ή "καλά" βακτήρια, βοηθούν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου. Ενώ το σώμα μας φιλοξενεί φυσικά τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, το στρες, η κακή διατροφή, τα ταξίδια και η έκθεση σε ένα νέο, διαφορετικό περιβάλλον μπορούν να διαταράξουν αυτή τη λεπτή ισορροπία.

Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη των προβιοτικών και γιατί είναι ιδιαίτερα χρήσιμα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών:

Γιατί προβιοτικά το καλοκαίρι;

  1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, εκθέτοντας τους εαυτούς μας σε διαφορετικά περιβάλλοντα και πιθανές πηγές μόλυνσης. Τα προβιοτικά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, υποστηρίζοντας την παραγωγή αντισωμάτων και ενισχύοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας μας να αμυνθούμε ενάντια σε επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το Escherichia coli που ευθύνεται για το 90% των ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι.
  2. Υγεία του εντέρου/πεπτικού συστήματος:  Τα ταξίδια, οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και η απόλαυση νέων κουζινών μπορεί μερικές φορές να διαταράξουν το πεπτικό μας σύστημα, οδηγώντας σε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Τα προβιοτικά βοηθούν την πέψη αποκαθιστώντας τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, διευκολύνοντας την ομαλή πέψη και ανακουφίζοντας από τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
  3. Πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης: Οι αλλαγές στη διατροφή, το φαγητό στο δρόμο, η πιθανή αλλοίωση τροφών λόγω της ζέστης και το φαγητό εκτός σπιτιού γίνονται συνηθισμένα φαινόμενα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Δυστυχώς, αυξάνεται και ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων. Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης αναστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και υποστηρίζοντας τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του εντέρου.
  4. Διαχείριση στρες και άγχους: Οι καλοκαιρινές διακοπές θα έπρεπε να είναι μια περίοδος χαλάρωσης, αλλά το άγχος που σχετίζεται με τα ταξίδια και οι αλλαγές στη ρουτίνα μπορούν μερικές φορές να επιβαρύνουν την ψυχική μας ευεξία. Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι γνωστή και τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν το άγχος, να επηρεάσουν θετικά τη διάθεση και να μειώσουν τα επίπεδα στρες. Συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των ορμονών του στρες, και είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης που παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης παράγεται στο έντερο με τη βοήθεια φιλικών βακτηρίων. 

Προσθέστε προβιοτικά στην καθημερινή σας ρουτίνα

Για να αποκομίσετε τα οφέλη των προβιοτικών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών, ακολουθείστε τα εξής:

  1. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά: Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, kombucha κ.α. που περιέχουν φυσικά ζωντανές καλλιέργειες ωφέλιμων βακτηρίων.
  2. Συμπληρώματα προβιοτικών: Αν προτιμάτε μια πιο βολική επιλογή, τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλή ισορροπία του μικροβιώματος, γρήγορα και με ασφάλεια.
  3. Φροντίστε την ενυδάτωσή σας: Η επαρκής ενυδάτωση υποστηρίζει τη βέλτιστη υγεία του εντέρου και επιτρέπει στα προβιοτικά να δημιουργήσουν καλύτερες αποικίες φιλικών βακτηρίων. Πίνετε άφθονο νερό, ειδικά σε ζεστό καιρό ή όταν ασχολείστε με υπαίθριες δραστηριότητες.
  4. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Υποστηρίξτε το μικροβίωμα του εντέρου σας καταναλώνοντας μία ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Αυτό παρέχει τροφή για τα προβιοτικά στο έντερό σας.

Καθώς ξεκινάτε λοιπόν τις καλοκαιρινές σας διακοπές μην ξεχνάτε να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία και την ευεξία σας. Ενσωματώνοντας τα προβιοτικά στην καθημερινή ρουτίνα σας, μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να διατηρήσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος, να αποτρέψετε πιθανές δηλητηριάσεις και ακόμη και να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους. Η ενίσχυση των φιλικών βακτηρίων του εντέρου με ένα καλό προβιοτικό συμπλήρωμα προσφέρει έναν ισχυρό και φυσικό τρόπο για να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας και να έχετε ξέγνοιαστες διακοπές!

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σχετικά προϊόντα

 ProBiotix Gold

Το ProBiotix Gold της Quest είναι μια ενισχυμένη σύνθεση φιλικών βακτηρίων που βοηθούν στη γρήγορη αναδόμηση της εντερικής και της κολπικής χλωρίδας σε περιόδους που λαμβάνεται ισχυρή αντιβίωση ή όποτε χρειαστεί.

 CranBiotix

Το CranBiotix της Quest περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό τυποποιημένου εκχυλίσματος Cranberry, που αποδίδει υψηλή ποσότητα σε προανθοκυανιδίνες, μαζί με φιλικά βακτήρια που μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

 CalmBiotix

Το CalmBiotix της Quest είναι ιδανικό για όσους βιώνουν έντονο άγχος ή στρες. Περιέχει Lactium, L-theanine, φιλικά βακτήρια, βιταμίνες Β1, Β2 και μαγνήσιο που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ηρεμία και την καλή ψυχολογική λειτουργία.

 ProBiotix

Το ProBiotix της Quest παρέχει ένα συνδυασμό φιλικών βακτηρίων που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου που διαταράσσεται με τη λήψη αντιβίωσης.

 TumBiotix

Το TumBiotix της Quest βασίζει τη δράση του στο συνδυασμό του L.plantarum με 2 ακόμη φιλικά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης φουσκώματος στο έντερο.

 Acidophilus Plus Biotix

Το Acidophilus Plus Biotix της Quest περιέχει 3 διαφορετικά φιλικά βακτήρια που συμβάλλουν στην επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου και στην καλή του λειτουργία.

 Acidophilus Plus

Το Acidophilus Plus της Quest περιέχει 3 διαφορετικά φιλικά βακτήρια που συμβάλλουν στην επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου και στην καλή του λειτουργία.

 Mega 8 Biotix

Το Mega 8 Biotix της Quest περιέχει 8 διαφορετικά φιλικά βακτήρια σε mega δόση για την άμεση επαναφορά της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας και είναι ιδανικό για άτομα με σοβαρά ή χρόνια προβλήματα του εντέρου, όπως χρόνια δυσκοιλιότητα.

 KidzBiotix

Το KidzBiotix της Quest έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά και παρέχει φιλικά βακτήρια που βοηθούν στην καλή λειτουργία του παιδικού εντέρου. Σε μορφή μασώμενων ταμπλετών με υπέροχη γεύση.

 Immune Biotix

Το Immune Biotix της Quest περιέχει βήτα 1-3, 1-6 γλυκάνες, σκόρδο, φιλικά βακτήρια, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και βιταμίνη D, συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 ΤumBiotix Gold

Το TumBiotix Gold είναι ένας συνδυασμός 3 φιλικών βακτηρίων & Boswellia για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Πρόκειται για μία στοχευμένη σύνθεση φιλικών βακτηρίων και φυτικών εκχυλισμάτων που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συμπτωματική ανακούφιση σε όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.