Vitalife Blog

Συμβουλές για επιτυχία στις εξετάσεις

05/05/2023
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]

Οι εξετάσεις αποτελούν μία αγχωτική περίοδο για κάθε μαθητή ή σπουδαστή. Είτε μιλάμε για ένα απλό τεστ στην τάξη, είτε για πανελλήνιες, είναι δύσκολη η ώρα που ένας μαθητής / σπουδαστής / φοιτητής καλείται να εξεταστεί σε όλα όσα έμαθε.  
Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι αν και διαβάζουν πολύ, για διαφόρους λόγους, αδυνατούν να αποδώσουν όσο καλά θα ήθελαν. Γιατί; Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες. Πέρα από επιθυμία και ώρες για διάβασμα, χρειάζεται επίσης βέλτιστη μνήμη και συγκέντρωση, σωματική και νοητική αντοχή, καταπολέμηση της κούρασης, καλή υγεία ματιών, καλή διαχείριση του στρες και του άγχους.
Εκτός από την σωστή διατροφή, τον επαρκή ύπνο και την ξεκούραση που είναι απαραίτητα για την καλύτερη απόδοση αυτή τη δύσκολη περίοδο, υπάρχουν επίσης αποτελεσματικά και ασφαλή βότανα και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της νοητικής απόδοσης, τη μείωση της κούρασης και τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων.
Για χιλιετίες, οι άνθρωποι προκειμένου να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους, να είναι σε εγρήγορση και να βελτιώσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες τους χρησιμοποιούσαν φυσικά συστατικά και βότανα, όπως το μπακόπα ή αλλιώς μπράχμι (Bacopa monnieri), η ασβαγκάντα (Withania somnifera), το τζίνγκο (Ginkgo Biloba) και πολλά άλλα. Η δράση αυτών των ουσιών, που ονομάστηκαν νοοτροπικές, αποδείχθηκε αργότερα μέσα από επιστημονικές μελέτες.
Προερχόμενη από τις ελληνικές λέξεις νους και τρέπω (στρέφομαι, αλλάζω), η λέξη νοοτροπικό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Corneliu Giurgea, Ρουμάνο ψυχολόγο και χημικό, το 1972 για να περιγράψει μια κατηγορία συστατικών που δρουν επιλεκτικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Μεταξύ των νοοτροπικών ουσιών συγκαταλέγονται η κιτικολίνη, η καφεΐνη, η θεανίνη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η χολίνη, το συνένζυμο Q10, πολλά προσαρμογόνα βότανα όπως η ασβαγκάντα, η ροντιόλα κ.α.
Μία από τις πιο γνωστές ουσίες με νοοτροπική δράση είναι η κιτικολίνη, η οποία αυξάνει την νοητική ενέργεια, ενισχύει την αναγέννηση των νευρώνων και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας ανάκλησης πληροφοριών.
Το συνένζυμο Q10, χρησιμοποιείται επίσης για τη νοοτροπική του δράση, καθώς υποστηρίζει τις κυτταρικές μεμβράνες και τη νευρολογική λειτουργία και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις από το οξειδωτικό στρες που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Βότανα με αποδεδειγμένη νοοτροπική δράση, χρησιμοποιούνται σε εξειδικευμένα μείγματα συμπυκνωμένων εκχυλισμάτων για να ενισχύσουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Κάποια τέτοια βότανα με μέγιστα οφέλη στην ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης, της συγκέντρωσης, της μνήμης και της διαύγειας είναι τα παρακάτω:
Μπακόπα: βοηθά στην εστίαση, τη συγκέντρωση, την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη, ειδικά σε περιόδους άγχους.
Ασβαγκάντα: είναι χρήσιμη όταν απαιτείται ψυχική και σωματική εγρήγορση, όταν κάποιος αισθάνεται κόπωση και υπάρχει απώλεια συγκέντρωσης. Βοηθά στη μάθηση, τη μνήμη και την ανάκληση πληροφοριών.
Ροντιόλα: βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής κόπωσης που σχετίζεται με το άγχος και την πίεση.
Τζίνγκο Μπιλόμπα: βοηθά στην υποστήριξη της νοητικής λειτουργίας και της μνήμης καθώς αυξάνεται η ηλικία και στη διατήρηση της πνευματικής υγείας. Συμβάλλει στην διατήρηση και ανάκληση πληροφοριών, καθώς και στη διατήρηση καθαρής σκέψης.
Φασκόμηλο: συμβάλλει στη βελτίωση της πνευματικής απόδοσης και της λειτουργικής μνήμης, καθώς και στη συγκέντρωση.
Μύρτιλο: συμβάλλει στην οπτική ευκρίνεια και στην καλύτερη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και στην καλύτερη ροή του αίματος σε αυτά. Είναι αντιοξειδωτικό και συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.
Δεντρολίβανο: συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και στην ανάκληση πληροφοριών.
Τα παραπάνω βότανα, σε συνδυασμό με κιτικολίνη, συνένζυμο Q10, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη για την υγεία των ματιών και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωσης της νευροπλαστικότητας, την ενίσχυση της νοητικής ευελιξίας, τη μείωση της κούρασης και την καλύτερη διαχείριση του άγχους, ώστε να αποδίδει περισσότερο το διάβασμα και να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στις εξετάσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σχετικά προϊόντα

 NEUBRIA EDGE - Focus

Το Neubria Edge (Focus) είναι σχεδιασμένο ειδικά για άτομα που επιθυμούν βελτίωση της συγκέντρωσης. Συμβάλλει στην εστίαση, τη διαύγεια, την πνευματική απόδοση και τη συγκράτηση πληροφοριών. Περιέχει το μείγμα βοτάνων "Mastermind" με εξειδικευμένα βότανα που συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και στην βελτιστοποίηση της συγκέντρωσης.

 NEUBRIA SPARK - Memory

To Νeubria Spark (Memory) είναι σχεδιασμένο ειδικά για άτομα που θέλουν να υποστηρίξουν την πνευματική τους απόδοση. Υποστηρίζει τη βελτίωση της μνήμης, της εστίασης και της προσοχής, χωρίς τη χρήση καφεΐνης. Περιέχει το μείγμα βοτάνων "Clarity" με εξειδικευμένα βότανα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης και την υγιή νοητική λειτουργία.