Τα ωμέγα-3 υποστηρίζουν τον εγκέφαλο των ατόμων στη μέση ηλικία
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία.
Η κατανάλωση ψαριών και η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ωφελούν τη μνήμη και τη γενικότερη νοητική ικανότητα. Φαίνεται μάλιστα ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 βοηθά στη δημιουργία υγιών δομών στον εγκέφαλο.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας για τα άτομα στη μέση ηλικία.
Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίριά τους έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη.
Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, υποστηρίζουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά θα μπορούσαν επίσης να προστατεύσουν από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μεσήλικες να τα συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους.
Η μελέτη ανέλυσε τα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα ατόμων στη μέση ηλικία και αξιολόγησε τον εγκέφαλό τους με μαγνητικές τομογραφίες και τεστ που μέτρησαν την αφηρημένη σκέψη των συμμετεχόντων, την ταχύτητα επεξεργασίας, την εκτελεστική λειτουργία και την μνήμη, για να διαπιστώσει αν υπήρχε διαφορά σε άτομα με υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3.
Εξέτασαν μια ομάδα 2.183 ατόμων, με μέση ηλικία 46 ετών, για τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τους. Όσοι είχαν τις υψηλότερες τιμές είχαν μεγαλύτερο ιππόκαμπο και όσοι έφεραν το γονίδιο APOE4 -μια γενετική παραλλαγή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ- είχαν λιγότερες βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφή εξουδετέρωνε το υψηλό προφίλ κινδύνου.
Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στην αφηρημένη σκέψη, την ικανότητα κατανόησης περίπλοκων εννοιών μέσω της λογικής.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πώς τα ωμέγα-3 - DHA και EPA - προστατεύουν τον εγκέφαλο, αλλά πιστεύουν ότι είναι απαραίτητα για την υγιή δραστηριότητα των νευρώνων και έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, και έτσι θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.
Τα λιπαρά ψάρια -όπως το σκουμπρί, ο σολομός και οι σαρδέλες- είναι η πλουσιότερη πηγή ωμέγα-3, ενώ μικρότερες ποσότητες βρίσκονται επίσης στους σπόρους chia, στο λιναρόσπορο και στα καρύδια. Για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, προτείνεται ωστόσο η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής ωμέγα-3 λιπαρών υψηλής καθαρότητας.
Πηγή:
Association of Red Blood Cell Omega-3 Fatty Acids With MRI Markers and Cognitive Function in Midlife: The Framingham Heart Study.
Neurology, Oct 2022, doi: 10.1212/WNL.0000000000201296