Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες
Το άγχος επηρεάζει το μικροβίωμά μας - τον μικροβιακό κόσμο στο έντερό μας- και αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που χειροτερεύει τις κρίσεις άγχους και στρες.
Η κατανάλωση περισσότερων προβιοτικών και πρεβιοτικών θα μπορούσε να ανατρέψει τη ζημιά που προκαλείται από το άγχος, τροφοδοτώντας και καλλιεργώντας τα «καλά» βακτήρια στο έντερο. Τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε ακατέργαστες ωμές φυτικές ίνες, όπως στη ρίζα κιχώριου, την αγκινάρα Ιερουσαλήμ, τα ραδίκια, το σκόρδο, τα πράσα, τα σπαράγγια και τα ωμά ή μαγειρεμένα κρεμμύδια.
Τα προβιοτικά, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν γιαούρτια και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και κεφίρ, ξινολάχανο, τουρσί, ελιές και προϊόντα ζύμωσης που εισάγουν καλά βακτήρια ξανά στο έντερο.
Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα και βοηθούν στη διαφύλαξη των καλών βακτηρίων κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder. Θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τη θεωρία σε πειραματόζωα στο εργαστήριο, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι θα δουν παρόμοια θετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους και αυτό είναι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας δοκιμής.
Αλλά καθώς δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, οι ερευνητές λένε ότι είναι ασφαλές να αρχίσετε να τα περιλαμβάνετε στη διατροφή σας. Θα βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, του στρες και θα βελτιώσουν τα προβλήματα αϋπνίας.
Πηγή: Frontiers in Behavioral Neuroscience, 2017; 10: doi: 10.3389 / fnbeh.2016.00240