Το ψύλλιο προστατεύει από τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και τη νόσο του Crohn
Τροφές πλούσιες σε ψύλλιο -όπως η βρώμη, το κριθάρι και τα εσπεριδοειδή- προστατεύουν το έντερο από τη νόσο του Crohn και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Τζόρτζια υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες του ψύλλιου ενεργοποιούν το χολικό οξύ που μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο, κοινό χαρακτηριστικό των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.
Οι ερευνητές δοκίμασαν διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών σε πειραματόζωα, αλλά μόνο το ψύλλιο είχε την ικανότητα να βελτιώνει τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου και της κολίτιδας.
Η βρώμη, το κριθάρι, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια όπως ο αρακάς και τα φασόλια και φρούτα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε ψύλλιο.
Πηγή: Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, 2023; doi: 10.1016/j.jcmgh.2023.02.007