Υγιεινή διατροφή: Ο σημαντικότερος παράγοντας για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων
Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί αποτελεσματικότερο τρόπο για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων από τη λήψη φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους και τους μεσήλικες που είναι σε πρώιμο στάδιο υπέρτασης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).
Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής, αποφυγής επεξεργασμένων τροφών, άσκησης και μείωσης του αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός ακόμα και από φάρμακα για την καρδιά όπως τα αντιυπερτασικά για τη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Μόνο στις ΗΠΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και μείωση του αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει 26.000 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και 2.900 καρδιακούς θανάτους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της διατροφής είναι σημαντικότερος παράγοντας για να μειώσετε τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, ακόμη και αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά και να μειώσετε το κόκκινο κρέας, το νάτριο, τα σάκχαρα και τα ζαχαρούχα ποτά που περιέχονται σε τυποποιημένες, επεξεργασμένες τροφές.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σχεδόν 9 εκατομμύρια μεσήλικες Αμερικανοί έως 64 ετών έχουν υπέρταση αρχικού σταδίου που δεν αντιμετωπίζεται. Αν δεν κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, η καρδιακή τους νόσος μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει πιο σοβαρή, ενδεχομένως ακόμη και να καταλήξει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Το πρώιμο στάδιο υπέρτασης ορίζεται για τιμές αρτηριακής πίεσης με συστολικό επίπεδο (ανώτερη τιμή) 130-139 mmHg και διαστολική ένδειξη 80-89 mmHg.
Σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία είναι η λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β που έχουν ευεργετική δράση στο νευρικό σύστημα και βοηθούν στην διαχείριση του στρες και τη μείωση του άγχους που είναι σημαντικοί παράγοντες επιβάρυνσης στην υπέρταση. Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ειδικά οι Β6, Β12 και το φολικό οξύ (Β9), συμβάλλουν στη μείωση της ομοκυστεΐνης, του αμινοξέος που οι ανεβασμένες τιμές του αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Μία επίσης απαραίτητη προσθήκη στη διατροφή είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, τα οποία είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Πηγή: American Heart Association Hypertension Scientific Sessions 2022, September 7 2022.