Vitalife Blog

Υγιής καρδιά με βιταμίνη C

11/12/2023
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]

Η στεφανιαία νόσος (αθηροσκλήρωση) είναι μία σοβαρή πάθηση που οδηγεί καθημερινά χιλιάδες ασθενείς στον καρδιοχειρουργό.1

Τι είναι αυτό όμως που προκαλεί το φράξιμο των στεφανιαίων αρτηριών; Τα υψηλά τριγλυκερίδια ή τα λίπη στο αίμα; Όχι. Αυτά αποτελούν μόνο δείκτες κινδύνου για τη νόσο, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση των αρτηριακών στενώσεων - αλλά μόνο αφού η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί.

Τι γίνεται με την υψηλή χοληστερόλη ή την υψηλή αρτηριακή πίεση; Και αυτά, επίσης, απλώς επιδεινώνουν παρά ξεκινούν τις εμφράξεις. Υπάρχουν πάνω από 20 κοινά αποδεκτοί παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον κίνδυνο, αλλά κανένας από αυτούς, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, δεν ξεκινά τη στεφανιαία νόσο.2

Η στεφανιαία νόσος ξεκινάει όταν η εσωτερική προστατευτική επένδυση (έσω χιτώνας) των στεφανιαίων αρτηριών αρχίζει να αποκολλάται. Αυτή η επένδυση αποτελείται από ένα ενιαίο στρώμα κυττάρων και υπάρχει μια ουσία που μοιάζει με γέλη (που ονομάζεται θεμέλια ουσία), η οποία συγκρατεί αυτά τα προστατευτικά κύτταρα στο αρτηριακό τοίχωμα. Όσο αυτή η ουσία παραμένει σταθερή και υγιής, τα κύτταρα αυτά παραμένουν στη θέση τους και η αρτηρία προστατεύεται από τη νόσο.3

Όταν, ωστόσο, η θεμέλια ουσία γίνεται υδαρής, εμφανίζονται κενά σε αυτή την επένδυση, επιτρέποντας στις ουσίες που σχηματίζουν την πλάκα να εισέρχονται ευκολότερα.4 Η διαδικασία σχηματισμού της πλάκας και η επακόλουθη απόφραξη της αρτηρίας απαιτεί αυτή την αρχική αλλαγή στη σύσταση της θεμέλιας ουσίας από πηκτώδη σε υδαρή.

Τι προκαλεί την αλλοίωση της θεμέλιας ουσίας; Η έλλειψη βιταμίνης C στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αντίθετα, η συνεχής και αυξημένη παροχή βιταμίνης C στην αρτηριακή επένδυση διατηρεί την θεμέλια ουσία στην υγιή, πηκτωματοειδή της κατάσταση.5

Αυτό δείχνει ότι μία σημαντική αιτία όλων των στεφανιαίων αρτηριακών εμφράξεων είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης C σε αυτές τις αρτηρίες.

Επιπλέον, η βιταμίνη C απαιτείται για το σχηματισμό και τη διατήρηση ισχυρού και ανθεκτικού κολλαγόνου. Δεδομένου ότι το κολλαγόνο είναι ένα από τα κύρια δομικά συστατικά του αρτηριακού τοιχώματος, η συνεχής έλλειψη βιταμίνης C, εκτός από την έναρξη της αρτηριακής νόσου, ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη συσσώρευση πλάκας, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να οχυρώσει τις αρτηρίες που συνεχώς αποδυναμώνονται από τη μείωση της ποσότητας του κολλαγόνου και της ποιότητας των αρτηριακών τοιχωμάτων.

Για δεκαετίες, η ιατρική αντιμετώπιζε τη στεφανιαία νόσο καταπολεμώντας τα συμπτώματα και προσπαθώντας να περιορίσει τους παράγοντες κινδύνου χωρίς να αντιμετωπίζει ή έστω να αναγνωρίζει τη βασική της αιτία: την εστιακή έλλειψη βιταμίνης C στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Κατά συνέπεια, ενώ ακριβά φάρμακα και ακόμη πιο δαπανηρές διαδικασίες απλώς καθυστερούν την εξέλιξη αυτής της θανατηφόρας νόσου, την ίδια στιγμή, η αποτελεσματική συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο πριν εκδηλωθεί.

Μια ενδελεχής ανασκόπηση των επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες με συνεχή, άφθονη πρόσβαση σε βιταμίνη C δεν θα εμφάνιζαν ποτέ αρτηριοσκληρυντικές πλάκες. Αν όλοι μας διατηρούσαμε υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C στις στεφανιαίες αρτηρίες μας, η πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων θα είχε μειωθεί σημαντικά.

Και για όσους έχουν ήδη στεφανιαία νόσο, κάποια αποτελεσματικά πρωτόκολλα βιταμίνης C θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξέλιξη -και σε πολλές περιπτώσεις να διαλύσουν την επικίνδυνη αθηρωματική πλάκα που φράζει τις αρτηρίες.

Βιβλιογραφικές αναφορές:
1. Circulation, 2010; 121: e46–e215
2. Thomas E. Levy, Curing the Incurable: Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins (MedFox Publishing, 2004)
3. Anatomical Record, 1934; 60: 93–109; J Experimental Med, 1939; 69: 265–82
4. Arch Pathol Lab Med, 1926; 1(1): 1–24; Biochemistry, 1968; 7(9): 3103–12; Arch Pathol, 1965; 80 (4): 371–76.
5. Agressologie, 1983; 24(7): 317–19; Diabetes, 1991; 40(3): 371–76.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σχετικά προϊόντα

 Vitamin C 1000mg timed release

Το Vitamin C 1000mg της Quest παρέχει στον οργανισμό υψηλή δόση βιταμίνης C σε ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απορρόφηση και σίγουρο αποτέλεσμα.

 Bio C Complex

Το Bio C Complex της Quest είναι μια μοναδική σύνθεση με βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή που συμβάλλει στην διατήρηση της καλής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και του ανοσοποιητικού.

 Vitamin C 1000mg

Το Vitamin C 1000mg της Quest είναι μια αναβράζουσα βιταμίνη C με υπέροχη γεύση πορτοκάλι. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ιδανική για περιόδους έξαρσης ιώσεων και κρυολογημάτων.

 Mega B Complex

Το Mega B Complex της Quest, με σύμπλεγμα Β και 1000mg βιταμίνη C, είναι μια ενισχυμένη σύνθεση που μπορεί να δώσει μέγιστη υποστήριξη στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.