Ωμέγα-3 & 6

Ωμέγα-3 & 6

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα μάτια το δέρμα και τις αρθρώσεις. Το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει και συνεπώς είναι απαραίτητη η λήψη τους μέσω της διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά που πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Τα ψάρια και ο λιναρόσπορος αποτελούν δύο από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3, ενώ τα ωμέγα-6 απαντούν σε διάφορες φυτικές πηγές. Τα ωμέγα είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία διότι εμπλέκονται στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών και των προσταγλανδινών.  Έχουν μοναδικά οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα, τον εγκέφαλο, τα μάτια το δέρμα και τις αρθρώσεις.

ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΩΜΕΓΑ-3 & ΩΜΕΓΑ-6

 1. Καρδιαγγειακή Υγεία
  Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιά και το κυκλοφορικό. Συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα, στη μείωση της πίεσης και
  στην αναστολή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων.
 2. Καλή Εγκεφαλική Λειτουργία
  Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αυτοσυγκέντρωσης τους και επομένως στην ικανότητα μάθησης. Στους ενήλικες, τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ μελέτες τα συνδέουν και με την ψυχική υγεία.
 3. Δυσλεξία – Διάσπαση Προσοχής – Αυτισμός – Χαμηλό IQ
  Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα όλων των παραπάνω καταστάσεων (δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, αυτισμός, χαμηλό IQ) δρώντας στο τμήμα εκείνο των εγκεφαλικών κυττάρων που εμπλέκεται στη διέλευση των νευροδιαβιβαστών (επικοινωνία μεταξύ εγκεφαλικών κυττάρων). Πιστεύεται ότι όταν αυτή η διέλευση βλάπτεται λόγω μη ισορροπημένης λήψης ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, η επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δεν είναι ικανοποιητική.
 4. Εγκυμοσύνη
  Τα ωμέγα-3 παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών του εμβρύου. Δεδομένου ότι τα έμβρυα προμηθεύονται θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η έγκυος να λαμβάνει τις κατάλληλες ποσότητες ωμέγα-3. Η λήψη των ωμέγα-3 προτείνεται και κατά την περίοδο του θηλασμού καθώς αυτά περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό, βοηθώντας στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Η κατάλληλη λήψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι επίσης σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο επειδή θα διατηρήσει την υγεία της μητέρας και του βρέφους, αλλά και επειδή θα εξασφαλίσει ότι το μητρικό γάλα θα περιέχει κατάλληλη αναλογία (1:1) ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες και που έχουν θηλαστεί, έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Η κατάλληλη λήψη ωμέγα-3 και ωμέγα-6 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ωφελεί μόνο το μωρό, αλλά και τη μητέρα μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης προ-εκλαμψίας, τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης και την πιθανότητα πρόωρων πόνων της γέννας.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Αυτές εξαρτώνται από το είδος του απαραίτητου λιπαρού οξέος που λαμβάνεται, όπως π.χ. ωμέγα-6 από έλαιο νυχτολούλουδου ή ωμέγα-3 από ιχθυέλαιο. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα έχουν μια ήπια αραιωτική δράση στο αίμα και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή από άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη.