Δυσπεψία, καούρες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση - υπάρχει τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε με φυσικά συστατικά;
Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος όπως η δυσπεψία, η καούρα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας δυσφορία και διαταράσσοντας την καθημερινότητά τους. Τα προβλήματα αυτά συχνά προέρχονται από ανισορροπίες στα οξέα του στομάχου, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου στο στήθος ή το λαιμό, φούσκωμα και γενική δυσφορία. Για την αντιμετώπισή τους υπάρχουν ασφαλή συστατικά όπως η μέντα, η γλυκόριζα και άλλα που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.
Κοινές διαταραχές του πεπτικού
Η πιο κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος είναι η δυσπεψία. Συχνά συνοδεύεται από φούσκωμα ή δυσφορία μετά το φαγητό. Μπορεί να προκύψει λόγω υπερφαγίας, πολύ γρήγορης κατανάλωσης φαγητού, κατανάλωσης ορισμένων τροφών ή άγχους.
Το αίσθημα καύσου (καούρα) είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν το περιεχόμενο του στομάχου μαζί με τα οξέα ρέουν πίσω προς τον οισοφάγο. Όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας εξασθενεί ή χαλαρώνει όταν δεν πρέπει, τα οξέα του στομάχου μπορεί να ρέουν προς τα πίσω στον οισοφάγο, οδηγώντας σε παλινδρόμηση οξέος. Ο οισοφάγος δεν είναι φτιαγμένος να υποδέχεται το χαμηλό pH των οξέων του στομάχου και έτσι ερεθίζεται και έχουμε αυτό το ενοχλητικό κάψιμο στο στήθος. Συχνά προκαλείται από πικάντικα φαγητά, λιπαρά γεύματα, καφεΐνη ή το ξάπλωμα αμέσως μετά το φαγητό. Η χρόνια παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως οισοφαγίτιδα ή οισοφάγο Barrett.
Φυσικά συστατικά που βοηθούν
Γλυκόριζα
H γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της πέψης και την ανακούφιση του πεπτικού συστήματος. Έχει αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντικά αποτελέσματα στην επένδυση του στομάχου, μειώνοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με γαστρίτιδα ή έλκη. Επίσης διεγείρει την παραγωγή βλεννογόνου που σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι, βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας.
Ανάμεσα στα δραστικά συστατικά της είναι η γλυκυρριζίνη (γλυκυρριζικό οξύ) και τα φλαβονοειδή (π.χ. γλαμπρίνη Α και Β, ισοφλαβόνες). Διαφορετικά εκχυλίσματα και ενώσεις της εμφανίζουν διαφορετικές δράσεις (αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές, αντιοξειδωτικές και αντιδιαβητικές). Τα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν αντιοξειδωτική και προστατευτική δράση στο στομάχι. Το γλυκυρριζικό οξύ καταστέλλει το H. Pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού), το οποίο προκαλεί τα περισσότερα έλκη και φλεγμονές στο στομάχι. Είναι αποτελεσματική σε έλκη του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου ενώ βοηθά και σε περιπτώσεις οισοφαγικού έλκους (εξαιτίας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης).
Σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, έλκους στομάχου και καούρας, το εκχύλισμα γλυκόριζας μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του στομάχου και να αποκαταστήσει την γαστρική ισορροπία.
Μέντα
Η μέντα χρησιμοποιείται για τη δράση της στις στομαχικές διαταραχές, τη δυσπεψία και τους κολικούς του εντέρου. Φαίνεται πως διεγείρει την έκκριση της χολής και συμβάλλει έτσι στην καλύτερη πέψη. Περιέχει μενθόλη, μια ένωση με οφέλη για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η μενθόλη μπορεί να χαλαρώσει τους μυς του γαστρεντερικού σωλήνα, μειώνοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα δυσπεψίας και κοιλιακής δυσφορίας. Επίσης, η μέντα έχει αντισπασμωδική δράση που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις κράμπες και το φούσκωμα, μειώνοντας τους μυϊκούς σπασμούς στο έντερο.
Το έλαιο μέντας συμβάλλει στη διατήρηση αποτελεσματικής πέψης και μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις μετεωρισμού και σπασμών στην κοιλιά. Θεωρείται ότι προλαμβάνει και ανακουφίζει από τα εντερικά αέρια. Επίσης, ίσως ανακουφίζει από τους σπασμούς της εντερικής οδού.
Συνδυασμός ψευδαργύρου με L-καρνοσίνη
Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό οξέων και βάσεων, στο φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων, γενικά των μακροθρεπτικών συστατικών και των λιπαρών οξέων.
Η καρνοσίνη είναι ένα διπεπτίδιο που αποτελείται από τα αμινοξέα ιστιδίνη και αλανίνη. Υπάρχει σε σχετικά μεγάλες συγκεντρώσεις στους ανθρώπινους ιστούς και ειδικά στον σκελετικό και καρδιακό μυ, καθώς και στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να έχει θετική επίδραση στο στομάχι. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου του στομάχου, συμβάλλοντας στη συνολική γαστρική υγεία.
Το σύμπλεγμα L- καρνοσίνης με ψευδάργυρο δρα "μη συστημικά", που σημαίνει ότι ασκεί άμεση ευεργετική επίδραση στο βλεννογόνο του στομάχου και δεν εξαρτάται από την πραγματική απορρόφηση ή την κυκλοφορία του μέσω του αίματος στο σύστημα. Λόγω της χηλικής μορφής του, το σύμπλεγμα αυτό διασπάται στο στομάχι με αργό ρυθμό και επομένως ασκεί μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στο στομάχι ως φυσικό και ισχυρό γαστροπροστατευτικό, που επουλώνει τις γαστρικές βλάβες. Μειώνει τη γαστρική δυσφορία και τη φλεγμονή (γαστρίτιδα) και ανακουφίζει από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα. Τέλος, ενισχύει την επούλωση των πεπτικών ελκών.
Πυριτικό μαγνήσιο του αργιλίου
Το πυριτικό μαγνήσιο του αργιλίου (aluminum magnesium silicate) είναι ένα φυσικό ορυκτό (σύνθετο μείγμα που αποτελείται κυρίως από μαγνήσιο, αργίλιο, πυρίτιο και οξυγόνο) που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση από γαστρεντερικές διαταραχές.
Χρησιμοποιείται ως αντιόξινο, εξουδετερώνοντας την περίσσεια του οξέος στο στομάχι, παρέχοντας ανακούφιση από καταστάσεις όπως η καούρα, η οξύτητα του στομάχου, η όξινη δυσπεψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της διάρροιας. Απορροφώντας την περίσσεια νερού και σχηματίζοντας έναν προστατευτικό φραγμό στην εντερική επένδυση, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της διάρροιας.
Συμπερασματικά, η γλυκόριζα, η μέντα, το πυριτικό μαγνήσιο του αργιλίου, η καρνοσίνη και ο ψευδάργυρος βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του στομάχου και την ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Ως φυσικά συστατικά μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα ή σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενες θεραπείες.
Βιβλιογραφικές αναφορές
- Gut 1982;23:545–51.
- Irish Med J 1985;78:153–6.
- Gut 1978;19:779–82.
- J Assoc Physicians India 1989;37:647.
- Fytother Res. 2018 Dec. 32 (12): 2323-2339.
- Herbs for Your Health. Loveland, CO: Interweave Press, 1996, 72–3.
- British Herbal Compendium, vol 1. Bournemouth, Dorset UK: British Herbal Medicine Association, 1992, 174–6.
- Herbs of Choice: The Therapeutic Use of Phytomedicinals. Binghamton, NY: Pharmaceutical Products Press, 1994, 56–7.
- Mol Aspects Med 1992;13:379-444.
- Prog Neurobiol 1999;59:333-53.
- J Physiol Pharmacol 1999;50:183-95.
- Biochemistry (Moscow), Vol. 65, No. 7, 2000, pp. 817-823. Translated from Biokhimiya, Vol. 65, No. 7, 2000, pp. 961-968.
- Health Technol Assess. 2006 Oct;10(38):iii-iv, xi-xiii, 1-183.
- Drug Saf. 1999. Jun;20(6):527-43.
- Curr Opin Investig Drugs. 2008 Nov;9(11):1151-6.
- Rheumatology (Oxford). 2008 Apr;47(4):458-63.
- Gut. 2007;56:168–175.
- Can J Gastroenterol. 2002 Nov;16(11):785-9.
- Jpn Pharmacol Ther. 1997;25(5):1403-42.8. CDC: Division of Bacterial and Mycotic Diseases. Helicobacter pylori infections (H.pylori). Retrieved July 7, 2003, from http://www.cdc.gov/ulcer.
- Aliment Pharmacol Ther. 1999 Apr;13(4):483-7
- Jpn Pharm Ther 1992;20:245-54.
- Jpn Pharm Ther 1992;20(1):1-18.