Vitalife Blog

Αντιμετωπίστε με φυσικούς τρόπους τις ουρολοιμώξεις

13/06/2022
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται συνήθως από βακτήρια που εισέρχονται στον ουροποιητικό σωλήνα μέσω της ουρήθρας και πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες λόγω της ανατομίας τους και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τα συνήθη συμπτώματα όπως επίμονη ανάγκη για ούρηση, συχνοουρία, αίσθηση καύσου ή και πόνο κατά την ούρηση. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 20-30% αυτών των γυναικών θα εμφανίσουν μία δεύτερη ουρολοίμωξη μέσα σε λίγους μήνες,1 και το 6% θα εμφανίσουν τρεις ή περισσότερες ουρολοιμώξεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Η συμβατική απάντηση είναι τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, η συχνή χρήση τους είναι πιθανό να προκαλέσει παρενέργειες,3 ενώ είναι επίσης γνωστό ότι λόγω της αλόγιστης χρήσης έχει προκύψει το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά και η καταστροφή που προκαλείται από τα φάρμακα στο μικροβίωμα, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη συνολική υγεία.4

Έτσι θα ήταν ιδανικό σαν πρώτη επιλογή, πριν καταφύγει κάποιος στην φαρμακευτική αγωγή, να δοκιμάσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή να προλάβει την εξέλιξή του, επιλέγοντας φυσικές αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η ουρολοίμωξη ή θα λειτουργήσουν προληπτικά αποτρέποντας μία πιθανή επανεμφάνισή της.

Η δράση του cranberry

Τα cranberries είναι μία δημοφιλής φυσική λύση για τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού, η οποία στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά όταν υπάρχει ήδη μία οξεία φάση ουρολοίμωξης, η κατανάλωση χυμού από cranberries ή η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με cranberry φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά ως μέσο πρόληψης. Οι προανθοκυανιδίνες, οι δραστικές ουσίες στο cranberry αποτρέπουν, σύμφωνα με μελέτες, την προσκόλληση και άρα την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στο ουροποιητικό.

Σε μια συγκεντρωτική ανάλυση επτά δοκιμών, η λήψη cranberry μείωσε τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού πάνω από 25%.6 Φαίνεται να λειτουργεί εμποδίζοντας τα βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη από το να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, οπότε είναι πιο πιθανό να αποβληθούν από το σώμα μέσω της ούρησης.7

Πώς βοηθούν τα φιλικά βακτήρια

Τα προβιοτικά συμπληρώματα που περιέχουν Lactobacillus φαίνεται να είναι χρήσιμα για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Οι λακτοβάκιλλοι είναι τα κυρίαρχα βακτήρια της κολπικής χλωρίδας και διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αποφυγή των λοιμώξεων.10 Σε μια μελέτη μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που ήταν επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις, ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που περιέχει Lactobacillus rhamnosus σε συνδυασμό με άλλους λακτοβάκιλους μείωσε τον αριθμό των υποτροπών πάνω από το μισό μέσα σε ένα χρόνο. Το συμπλήρωμα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο τα αντιβιοτικά, αλλά είχε το πλεονέκτημα ότι δεν οδηγεί στην εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, ούτε βλάπτει την υγεία του πολύ σημαντικού μικροβιώματος.4,11 

Η σημασία της βιταμίνης D

Σύμφωνα με έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων του ουροποιητικού.5 Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη λοιμώξεων. Αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας είναι χαμηλά, ενισχύστε τα με λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

Η αντιμικροβιακή δράση του σκόρδου

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό και στοιχεία έρευνας δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα σκόρδου είναι αποτελεσματικά έναντι βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα που σχετίζονται σε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.8

Δοκιμάστε να προσθέσετε ακατέργαστο σκόρδο στο φαγητό σας ή αν θέλετε να αποφύγετε την έντονη μυρωδιά του, δοκιμάστε να το πάρετε ως συμπλήρωμα διατροφής, όπως το σκόρδο ψυχρής ωρίμανσης Kyolic.

Βιταμίνη C για προστασία από λοιμώξεις

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων αλλάζοντας το pH στα ούρα, δημιουργώντας έτσι ένα εχθρικό περιβάλλον για βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη.12 Σε μία μελέτη σε έγκυες – που είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού – εκείνες στις οποίες δίνονταν συμπληρώματα που περιλάμβαναν μόλις 100mg βιταμίνης C καθημερινά είχαν σημαντικά λιγότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού από τις γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα χωρίς τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Τα οφέλη από τη χορτοφαγική διατροφή

Σε μια πρόσφατη μελέτη Ταϊβανών Βουδιστών, η χορτοφαγική διατροφή συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ουρολοιμώξεων σε σύγκριση με την κατανάλωση κρέατος. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το κρέας είναι μια σημαντική δεξαμενή για στελέχη βακτηρίων που συνήθως προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι πλούσιες σε φυτοχημικά που καταπολεμούν τα μικρόβια και μπορούν να αποτρέψουν τις ουρολοιμώξεις.Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να μειώσετε το κρέας και να εστιάσετε στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών γευμάτων, που περιλαμβάνουν ωφέλιμα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Βιβλιογραφικές αναφορές
1   Am J Public Health, 1990; 80: 331–3.
2   J R Coll Gen Pract, 1983; 33: 411–5.
3   Case Rep Med, 2014; 2014: 698758.
4   Arch Intern Med, 2012; 172: 712–4.
5   Ann Clin Lab Sci, 2019; 49: 134–42; Saudi J Biol Sci, 2020; 27: 2942–7.
6   J Nutr, 2017; 147: 2282–8.
7   Clinics (Sao Paulo), 2012; 67: 661–7.
8 Pertanika J Trop Agric Sci, 2015; 38: 271–8.
9 Sci Rep, 2020; 10: 906.
10 Clin Ther, 2008; 30: 453–68.
11 Arch Intern Med, 2012; 172: 704–12.
12 Nitric Oxide, 2001; 5: 580–6.
13 Acta Obstet Gynecol Scand, 2007; 86: 783–7.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σχετικά προϊόντα

 CranBiotix

Το CranBiotix της Quest περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό τυποποιημένου εκχυλίσματος Cranberry, που αποδίδει υψηλή ποσότητα σε προανθοκυανιδίνες, μαζί με φιλικά βακτήρια που μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

 Vitamin D3 2500

Το Vitamin D3 2500i.u. της Quest παρέχει 2500i.u. βιταμίνη D στην ιδανική μορφή της χοληκαλσιφερόλης για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών, των δοντιών και των μυών.

 Vitamin C 1000mg timed release

Το Vitamin C 1000mg της Quest παρέχει στον οργανισμό υψηλή δόση βιταμίνης C σε ταμπλέτες βραδείας αποδέσμευσης για καλύτερη απορρόφηση και σίγουρο αποτέλεσμα.

 Kyolic Garlic 600

Το Kyolic Garlic 600 της Quest περιέχει εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης, το οποίο υποστηρίζει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος.