Vitalife Blog

Στρες & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

18/04/2024
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]

Το στρες είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της σύγχρονης ζωής και οι επιπτώσεις του στο σώμα μας μπορεί να είναι βαθιές. Ειδικότερα στο έντερο, το στρες συχνά επιδεινώνει ή πυροδοτεί τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου καθώς έχει αποδειχθεί η στενή σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο και ο τρόπος που το στρες μπορεί να εκδηλωθεί σωματικά στο πεπτικό σύστημα.

Η σύνδεση στρες-εντέρου
Ο άξονας «έντερο-εγκέφαλος» είναι ένα αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας που συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα με το εντερικό νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Όταν βιώνουμε στρες, είτε αυτό οφείλεται σε εργασιακές πιέσεις, είτε σε θέματα σχέσεων, είτε σε κάποιο άλλο γεγονός, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο έντερο που μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία του.
Για τα άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, αυτή η διαταραχή που προκαλείται από το στρες μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, πόνοι στην κοιλιά, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή συνδυασμό αυτών. Ενώ το άγχος από μόνο του μπορεί να μην προκαλεί τέτοια συμπτώματα, μπορεί να επιδεινώσει μία υπάρχουσα κατάσταση ή να προκαλέσει έξαρση σε ευαίσθητα άτομα.

Ο ρόλος του στρες στο ευερέθιστο έντερο
Οι έρευνες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μέσω διαφόρων μηχανισμών:
1. Αυξημένη ευαισθησία του εντέρου: Το στρες μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του εντέρου, οδηγώντας σε υπερβολικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών ή ακόμη και σε φυσιολογικές πεπτικές διαδικασίες. Αυτή η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί ως φούσκωμα, πόνος ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
2. Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου: Το στρες μπορεί να επηρεάσει τις ρυθμικές συσπάσεις του εντέρου, οδηγώντας σε αλλαγές στην κινητικότητά του. Κάποια άτομα μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς ή ακανόνιστες κινήσεις, με αποτέλεσμα διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
3. Φλεγμονή και ανοσολογική απόκριση: Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει σε χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο έντερο, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου. Επιπλέον, το στρες μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη και την εξέλιξη των διαταραχών που σχετίζονται με το έντερο.
4. Διαταραγμένο μικροβίωμα: Το εντερικό μικροβίωμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Το στρες μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, οδηγώντας σε δυσβίωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στο έντερο.
5. Μυϊκή ένταση: Το στρες μπορεί να προκαλέσει πιο έντονη ή ακανόνιστη σύσπαση των μυών του πεπτικού συστήματος, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κράμπες ή άλλες ενοχλήσεις.

Διαχείριση του στρες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του εντέρου
Αν και το στρες μπορεί να αποτελεί έναυσμα για τα ενοχλητικά συμπτώματα του εντέρου, η αποτελεσματική διαχείρισή του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητάς τους. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείρισή του:

1. Ακολουθήστε τεχνικές μείωσης του στρες: Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα ή η μυϊκή χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του νου και του σώματος, μειώνοντας τη φυσιολογική αντίδραση στο στρες.
2. Ασκηθείτε: Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους και προάγει τη συνολική ευεξία. Η τακτική άσκηση, είτε πρόκειται για γρήγορο περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τόσο του άγχους όσο και του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.
3. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και να μειώσει τη φλεγμονή. Ο περιορισμός της καφεΐνης, του αλκοόλ και των επεξεργασμένων τροφών μπορεί επίσης να ωφελήσει τα άτομα με συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.
4. Αναζητήστε υποστήριξη: Η συζήτηση με κάποιον στενό φίλο, μέλος της οικογένειας ή επαγγελματία ψυχικής υγείας για τους στρεσογόνους παράγοντες και τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να σας προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση και των δύο καταστάσεων.
5. Ενισχύστε το μικροβίωμά σας: Η διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος με την ιδανική αναλογία φιλικών βακτηρίων στο έντερο, θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην ομαλή λειτουργία του. Εντάξτε στη διατροφή σας προβιοτικές και πρεβιοτικές τροφές και ενισχύστε το μικροβίωμά σας με ένα προβιοτικό συμπλήρωμα. Επιλέξτε συγκεκριμένα στελέχη γαλακτοβάκιλλων όπως οι L.plantarum, L.acidophilus, L.rhamnosus που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου όπως το φούσκωμα, τα αέρια, οι πόνοι στο έντερο κλπ.

Το στρες και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνδέονται στενά, καθώς το στρες συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματά του και το αντίστροφο. Αν και η διαχείριση του στρες από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει τα συμπτώματα του εντέρου, η υιοθέτηση τεχνικών μείωσης του στρες σε συνδυασμό με την ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Σχετικά προϊόντα

 TumBiotix

Το TumBiotix της Quest βασίζει τη δράση του στο συνδυασμό του L.plantarum με 2 ακόμη φιλικά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης φουσκώματος στο έντερο.