Vitalife Blog

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο προβιοτικό;

13/03/2024
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]
[[:ERROR:altTitleInternal property not found]]

Τα τελευταία χρόνια, τα «προβιοτικά» έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας, καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για τη θετική επίδρασή τους σε πολλούς τομείς της υγείας.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί, τα «φιλικά βακτήρια», δεν βοηθούν μόνο στην υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αλλά τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μας προστατεύουν από λοιμώξεις, ενισχύουν τον μεταβολισμό μας, βοηθούν στην παραγωγή βιταμινών, υποστηρίζουν την ψυχική ευεξία και πολλά άλλα. Με την πληθώρα προβιοτικών συμπληρωμάτων που κατακλύζουν την αγορά, η επιλογή του σωστού προβιοτικού συμπληρώματος διατροφής μπορεί να αποτελέσει έναν δύσκολο στόχο. Για να επιλέξετε το ιδανικό συμπλήρωμα που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας είναι απαραίτητη η κατανόηση των προβιοτικών για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που προσφέρουν οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi και το ξινολάχανο και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση μιας ισορροπημένης μικροχλωρίδας στο έντερο. Η μικροχλωρίδα του εντέρου, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ακόμη και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Πώς επιλέγω το σωστό προβιοτικό συμπλήρωμα;

Προσδιορίστε τις ανάγκες σας

Διαφορετικά προβιοτικά στελέχη προσφέρουν ξεχωριστά οφέλη. Εάν αναζητάτε κυρίως πεπτική υποστήριξη, αναζητήστε συμπληρώματα που περιέχουν στελέχη Lactobacillus. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, συνιστώνται συνήθως στελέχη όπως για παράδειγμα, ο Lactobacillus rhamnosus, ο Lactobacillus bulgaricus ή ο Lactobacillus casei. Όσοι παλεύουν με καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να ωφεληθούν από στελέχη όπως το Lactobacillus plantarum. Επίσης, συγκεκριμένα στελέχη λακτοβάκιλλων όπως το Lactobacillus rhamnosus είναι γνωστά για την αγχολυτική δράση τους και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και τη διαχείριση του άγχους.

Ελέγξτε την ποικιλία των στελεχών

Μία ποικιλία διαφορετικών προβιοτικών στελεχών μπορεί να προσφέρει ευρύτερα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο να έχετε υπόψη σας ότι πολλά στελέχη ανταγωνίζονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ταυτόχρονη λήψη τους. Επιλέξτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα από αξιόπιστη εταιρεία που έχει επιλέξει συνδυασμούς στελεχών που «επιβιώνουν» μαζί, δίνοντας ένα σταθερό προϊόν.

Ποσότητα και βιωσιμότητα των στελεχών

Σε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα είναι σημαντικός ο αριθμός ζωντανών βακτηρίων που περιέχει. Προσοχή όμως: οι υψηλότεροι αριθμοί δεν μεταφράζονται πάντα σε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς πολλές φορές αναφέρονται στον αριθμό κατά την παραγωγή του προϊόντος, ο οποίος στη συνέχεια φθίνει πριν το προβιοτικό φτάσει στον καταναλωτή. Τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι ευαίσθητα σε παράγοντες όπως η θερμότητα, η υγρασία και το φως, ή τα γαστρικά οξέα κατά τη διέλευση των προβιοτικών από το στομάχι, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. Επιλέξτε αξιόπιστα προβιοτικά που χρησιμοποιούν αυστηρές διαδικασίες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης αποθήκευσης και συσκευασίας, για να εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα των ζωντανών καλλιεργειών μέχρι την ημερομηνία λήξης. Είναι σημαντικό να βρίσκονται σε κάψουλες βραδείας αποδέσμευσης (DR caps) που απελευθερώνουν τα συστατικά μετά από περίπου 105 - 120  λεπτά, δηλαδή όταν τα προβιοτικά έχουν ήδη φτάσει ζωντανά στο έντερο, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Γενικά, ένα συμπλήρωμα με 2 δισεκατομμύρια προβιοτικά στελέχη ανά κάψουλα βραδείας αποδέσμευσης είναι συνήθως αρκετό για τη διατήρηση της υγείας μας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν λαμβάνεται αντιβίωση ή υπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να απαιτούνται υψηλότερες δόσεις, όπως 5-30 δισεκατομμύρια προβιοτικά στελέχη.

Είναι απαραίτητο να περιέχει και πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτες ίνες που τρέφουν και υποστηρίζουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Συνήθως τις παίρνουμε από τις τροφές και μία ισορροπημένη διατροφή παρέχει πρεβιοτικές ίνες. Ορισμένα προβιοτικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν και πρεβιοτικά στις συνθέσεις τους για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο αυτό δεν βοηθά στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε αποκατάσταση της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου μας, όπου υπάρχουν ταυτόχρονα σημαντικοί αριθμοί παθογόνων στελεχών. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρεβιοτικά θα ενισχύσουν εξίσου και τα παθογόνα στελέχη και γι’ αυτό δεν συνίσταται η ταυτόχρονη χρήση τους.

Συνδυασμοί προβιοτικών με άλλα συστατικά

Αυτό είναι άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς πολλές ουσίες, κατά τα άλλα ωφέλιμες για εμάς, δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν με τα προβιοτικά στελέχη μέσα στην ίδια κάψουλα. Πολλά συστατικά μπορεί να «σκοτώσουν» τα φιλικά βακτήρια, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξετε μία αξιόπιστη εταιρεία προβιοτικών συμπληρωμάτων που έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην παραγωγή σταθερών προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής. 

Τα προβιοτικά προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη για την υγεία, αλλά η επιλογή του σωστού συμπληρώματος είναι σημαντική για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων τους. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, ελέγχοντας την ποικιλία και τον αριθμό των προβιοτικών στελεχών, λαμβάνοντας υπόψη τους κατάλληλους συνδυασμούς και επιλέγοντας αξιόπιστες εταιρείες που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των βακτηρίων μέσω ειδικής κάψουλας βραδείας αποδέσμευσης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σχετικά προϊόντα

 ProBiotix Gold

Το ProBiotix Gold της Quest είναι μια ενισχυμένη σύνθεση φιλικών βακτηρίων που βοηθούν στη γρήγορη αναδόμηση της εντερικής και της κολπικής χλωρίδας σε περιόδους που λαμβάνεται ισχυρή αντιβίωση ή όποτε χρειαστεί.

 ΤumBiotix Gold

Το TumBiotix Gold είναι ένας συνδυασμός 3 φιλικών βακτηρίων & Boswellia για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Πρόκειται για μία στοχευμένη σύνθεση φιλικών βακτηρίων και φυτικών εκχυλισμάτων που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει συμπτωματική ανακούφιση σε όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

 CalmBiotix

Το CalmBiotix της Quest είναι ιδανικό για όσους βιώνουν έντονο άγχος ή στρες. Περιέχει Lactium, L-theanine, φιλικά βακτήρια, βιταμίνες Β1, Β2 και μαγνήσιο που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ηρεμία και την καλή ψυχολογική λειτουργία.

 Immune Biotix

Το Immune Biotix της Quest περιέχει βήτα 1-3, 1-6 γλυκάνες, σκόρδο, φιλικά βακτήρια, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και βιταμίνη D, συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 ProBiotix

Το ProBiotix της Quest παρέχει ένα συνδυασμό φιλικών βακτηρίων που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου που διαταράσσεται με τη λήψη αντιβίωσης.

 TumBiotix

Το TumBiotix της Quest βασίζει τη δράση του στο συνδυασμό του L.plantarum με 2 ακόμη φιλικά βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης φουσκώματος στο έντερο.

 CranBiotix

Το CranBiotix της Quest περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό τυποποιημένου εκχυλίσματος Cranberry, που αποδίδει υψηλή ποσότητα σε προανθοκυανιδίνες, μαζί με φιλικά βακτήρια που μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

 Enzyme Biotix

Το Enzyme Biotix της Quest είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πεπτικών ενζύμων και φιλικών βακτηρίων. Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν στην πέψη των τροφών.

 Acidophilus Plus Biotix

Το Acidophilus Plus Biotix της Quest περιέχει 3 διαφορετικά φιλικά βακτήρια που συμβάλλουν στην επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου και στην καλή του λειτουργία.

 Mega 8 Biotix

Το Mega 8 Biotix της Quest περιέχει 8 διαφορετικά φιλικά βακτήρια σε mega δόση για την άμεση επαναφορά της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας και είναι ιδανικό για άτομα με σοβαρά ή χρόνια προβλήματα του εντέρου, όπως χρόνια δυσκοιλιότητα.

 Acidophilus Plus

Το Acidophilus Plus της Quest περιέχει 3 διαφορετικά φιλικά βακτήρια που συμβάλλουν στην επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου και στην καλή του λειτουργία.

 KidzBiotix

Το KidzBiotix της Quest έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά και παρέχει φιλικά βακτήρια που βοηθούν στην καλή λειτουργία του παιδικού εντέρου. Σε μορφή μασώμενων ταμπλετών με υπέροχη γεύση.

 Cholesterol Biotix

Το Cholesterol Biotix της Quest περιέχει φυτικές στερόλες που συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, red yeast rice, Q10 και φιλικά βακτήρια. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μειώσουν τη χοληστερίνης τους.

 Liver Biotix

Το Liver Biotix της Quest είναι ένας μοναδικός συνδυασμός χολίνης, γαϊδουράγκαθου (Milk Thistle) και φιλικών βακτηρίων. Η χολίνη συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας.

Σχετικά άρθρα